Mermer
Mermer

Mermer

 

Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireç taşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir . Metamorfizmanın koşulları altında kireç taşındaki kalsit, birbirine kenetlenmiş kalsit kristallerinin bir kütlesi olan bir kaya oluşturmak üzere yeniden kristalleşir.

 

Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş “Kalsit Kristalleri”nden oluştuğu görülür.

 

 

Mermer Kullanım Alanları
 

Kullanım alanları olarak bina yalıtımlarında, Islak mekan ( Wc, Banyo, Mutfak, Koridor gibi ) diye tabir ettiğimiz bina alanlarında. Yapıların diş mekan peysajlarında. Otel ve alışveriş merkezi gibi yapıların dekarosyonunda. Binaların ortak kullanım alanlarında ( Basamak, Merdiven ve Döşeme gibi ).

Doğaltaştan elde edilen ürünler tarih boyunca insanlar tarafından işlenerek kullanılmıştır.
Mermer uzmanlığı incelik ve dikkat gerektiren bir iş olduğundan nasıl işleneceğinin bilinmesi gerekir.
Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik, süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.
Bloktan üretilen plakalar ve diğer boyutlu ürünler, binaların iç ve dış kaplamasında, taban döşemesinde, merdiven basamaklarında, şömine, mutfak ve banyolarda, taşıyıcı sütunlarda kullanılır.
İç dekorasyonda masa, sehpa, biblo, avize,kültablası vs. ürünlerin yapımında önemli miktarlarda özellikle damarlı mermer, renkli mermer, oniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir. Sanat malzemesi olarak anıtlar ve heykellerde ise en değerli mermer türü olan beyaz renkli ve düzenli tane yapılı mermer kullanılmaktadır.

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014